Tijekom Drugoga svjetskog rata koprivnička sinagoga bila je devastirana. Djelomično spašeni i očuvani obredni predmeti danas su dio stalnoga izložbenog postava Muzeja grada Koprivnice. Orgulje iz sinagoge bile su spašene te prebačene u petstotinjak metara udaljenu franjevačku crkvu Sv. Antuna Padovanskog. Ondje su ostale do danas, u svojoj punoj funkciji. Potaknuta upravo tom činjenicom koncipirala sam performans Za početak.

U praznoj crkvi Sv. Antuna Padovanskog kamera snima muziciranje Pave Mašića na orguljama. Slika i zvuk prenose se uživo putem web streaminga na veliko platno postavljeno u Staroj koprivničkoj sinagogi. Nasred sinagoge bliješti  tisuću naranči. Pavo svira. Stotinjak ljudi sjedi u polumraku. Cijedim plodove naranči. Osjeća se njihov miris. Čist i jasan zvuk orgulja je u eteru. S moje desne strane velika slika Pave na platnu….

Pred nama je četrdeset i pet minuta za novi početak. Šest orguljskih kompozicija, stotinjak čaša svježeg soka. A onda, prestaje sviranje. Ostavljam naranče, brišem ruke, uzimam čaše i prilazim ljudima. Svakog pojedinačno častim iscijeđenim narančinim sokom. Večer privodim kraju. Na izlazu iz sinagoge pozdravljam ljude na odlasku. Kraj performansa.

Te se večeri nakon sedamdeset i dvije godine u sinagogi ponovo čuo zvuk orgulja. To su mi nakon performansa spominjali mnogi, među njima i gospođa čiji je otac nekada bio kantor u koprivničkoj sinagogi. Mislim na susretljivost koprivničkih franjevaca. Ustupanjem orgulja pridonijeli su evociranju jedne povijesne crtice. Izvedba performansa protekla je upravo onako, kako je na početku bila i zamišljena.

Izvedena djela:

Franjo Lučić
Fantazija u c-molu

Johannes Brahms
Es ist ein Ros’ entsprungen, op.122

Jehan Alain
Dorien

Pierre Du Mage
Suite du premier ton (1er Livre d’Orgue, 1708)
Récit
Grand jeu 

Louis-Claude Daquin
Noël étranger

César Franck
Andantino u D-duru (Pièces posthumes)
Offertoire ou Communion u e-molu (L’Organiste)
Sortie u F-duru (L’Organiste)

Izvedeno 11. listopada 2013. godine u Staroj Sinagogi, Koprivnica

Autorica: Amela Frankl

Orguljska djela izabrao i izveo: Pavao Mašić

Kamera, web stream, postprodukcija: Miran Krčadinac

Kamera, fotografija: Boris Cvjetanović

Prijevod: Graham McMaster

Projekt je financiran sredstvima Ministarstva kulture RH, Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba, Muzeja grada Koprivnice i Grada Koprivnice